Dijete koje ne voli školu

Tražimo volontere

Tražimo volontere iz cijele Hrvatske koji žele pisati za naš portal. Tema na portalu ima dovoljno, a imate slobodu sami kreirati sadržaj i odabirati teme koje vam najviše odgovaraju. Steknite iskustvo i dodajte pisanje za BeauyCro u vaš portfolio. BeautyCro je online od 2011. godine. Kontaktirajte nas na beautycro@gmail.com ili preko fejsa.

Bernarda je nedavno prvi put pobjegla iz škole. Njena majka je bila van sebe, uglavnom zato što Bernarda ide tek u treći razred. Srećom, umjesto da posljednji školski sat tog dana provede lutajući uokolo, ona se vratila kući i kod susjeda pričekala da roditelji dođu kući s posla.
Uz kekse i sok susjeda je uspjela iz Bernarde izvući zašto je pobjegla s nastave. Iako je škola skupa i privatna, ona jednostavno ne voli školu.
Tamo joj je dosadno. Teško čita. Ne voli izvanastavne aktivnosti na koje je upisana. Ne voli raditi domaću zadaću.

Ova priča je stvarna i dobar je pokazatelj kako treba reagirati ako shvatite kako vaše dijete ne želi ići u školu. U školi se osim gradiva uče i razne socijalne vještine potrebne za daljnji život.

Ako vaše dijete ne voli školu prvi je razlog da saznate zašto. Možda mu se netko od suučenika ruga ili ga maltretira. Možda se ne želi družiti s nekim tko se baš jako želi družiti s njim.

Možda ima problema s određenim nastavnikom ili predmetom. Dosadno mu je jer je gradivo prelagano, ili mu je pak gradivo preteško, pa osjeća kao da je gluplje od druge djece. Teško čita, a mora puno čitati. Polako ali sigurno sve više zaostaje za drugom djecom, pa mu se ponekad čini kao da ih nikada neće stići…

Nakon što ste našli razloge, vrijeme je da nešto poduzmete.
Dobra je ideja da sa djetetom redovito pričate o problemima u školi, čak i kad se na ništa ne žali. Vrlo je važno otkriti da li ga netko maltretira.
Starijem djetetu možete savjetovati da osjećaje o školi zapiše u dnevnik, koji će mu postati odličan ispušni ventil.
Ukoliko je dijete neorganizirano najbolje je za pomoć zamoliti nastavnike ili savjetnike/pedagoge.

Idući put kada dijete ne bude htjelo ići u školu, ili iz nje pobjegne, pokušajte ovo:
Zamolite dijete da zapiše sve što ne voli u školi.
Zatim ga potaknite da zapiše sve stvari koje mu se u školi sviđaju, makar to bili odmori i tjelesni.

Razmislite kako mu možete pomoći da nešto sa popisa stvari koje ne voli.
Da li bi mu redovito rješavanje domaćih zadaća pomoglo da se osjeća bolje i ima više samopouzdanja? Ako ima samo jednog prijatelja, možda bi mu novi prijatelj pomogao da se osjeća manje usamljeno. Koje aktivnosti bi moglo započeti da upozna nove prijatelje? Bi li se vaše dijete osjećalo bolje ako pomogne nekome drugome oko nečega? Dogovorite igranje s roditeljima druge djece. Ovo najbolje pali za mlađu djecu,no može koristiti i starijoj djeci.

Ako ne voli čitati to će vjerojatno biti vrlo teško ispraviti. No možete mu čitati svaku noć. Isključite televiziju i čitajte svoju knjigu kako biste mu bili primjer.  Dopustite mu da samo izabere knjige koje ga interesiraju. Morate biti dosljedni i uporni, no nakon nekog vremena vaše dijete će početi čitati bez moljakanja i naređivanja.

Koristite Internet, na mudar način. On je važan alat za učenje.  Ako se vaše dijete jednog dana vrati iz škole i uzbuđeno vam priča o tome što je naučilo o morskim psima, iskoristite situaciju i potražite nešto obrazovno na tu temu. Lakše će usvojiti gradivo, a možda se i počne javljati na satu kako bi podijelio sa ostalima što je naučio, što je također dobro.

Možda nećete moći promijeniti baš sve na popisu stvari koje ne voli. Čitanje će možda i dalje biti teško, školski nasilnik sigurno neće samo tako nestati, ali sve je u redu. Fokusirajte se na ono na što
možete utjecati i to će sigurno pomoći vašem djetetu da se fokusira na školu!

Tagovi: