Korčulanske meze iz konobe U Maje i Tonke

'Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani', poznati je citat irskog pisca Georga Bernarda Shawa. Tom se mišlju najbolje može opisati atmosfera koja je prošli tjedan vladala u malenom dvorištu dućana 'Sol i Papar'. Naime, brojni ljubitelji dobre hrane tamo su uživali u delicijama iz korčulanske konobe 'U Maje i Tonke' te počastili nepce i kojom kapi priznatih korčulanskih vinara.

Vlasnice te šarmantne konobe smještene u starom dijelu grada Korčule, Maja Kršinić i Tonka Lujanac spojile su tradicionalnu korčulansku i mediteransku kuhinju, a u ponudi imaju jednostavna, lagana jela spremljena od pomno biranih lokalnih namirnica.

'Željele smo ovdje napraviti prezentaciju naših malih predjela. U ponudi restorana imamo Veliku platu na kojoj služimo dvadesetak različtih stvari, a danas smo dio tih jela napravili u obliku kanapeića. '- objasnile su Maja i Tonka.

Tako su se na pladnjevima našli domaći krekeri s mariniranim inćunima i motarom kojeg same kisele. Zatim krekeri s domaćim kozjim sirom i marmeladom od naranče, salata i pašteta od slanutka na domaćem kruhu te kozji sir s mariniranim tikvicama. Mnoge je iznenadila i marmelada od kapule na domaćem kruhu te rolice od patliđana u salsi. Poslužena je i pašteta od slanutka i inćuna, štapići od sira sa pršutom, te neizostavne domaće masline. Zvijezde večeri ipak su bile torta od sira s bosiljkom i sočna torta od rogača. Naravno, ne treba naglašavati da su pladnjevi u rekordnom roku ostali prazni.

Osim Velike plate koja je, kažu cure, definitivno jelo broj jedan u ponudi njihove konobe, gostima bi preporučile i razne povrtne juhe, špagete s domaćim pestom od bosiljka te korčulasnki punjeni patliđan. – Na našem meniju prevladavaju povrtna jela, no ne bismo se nazvali vegetarijanskim restoranom. Imamo vanstandardnu ponudu i ljudima se to definitivno sviđa, kaže Tonka te dodaje kako je za kuhanje zadužena Maja, dok je ona domaćica, kušaćica i sve ostalo.

Uz ova lagana jela djevojke u konobi poslužuju i lokalna vina ponajboljih i najnagrađivanijih vinara korčulanskog područja. Ovom prilikom posjetitelji su mogli kušati i više od nekoliko vrsta. Točila su se bijela vina Milina Bire i Luke Krajančića, zatim autohtono vino grk kojeg je prvi u bocu stavio Branimir Cebalo. Bila su ovdje i vina Bura Mrgudić koji radi vjerojatno najšarmantniji plavac na Jadranu, te Plavac mali i Rose Korte Katarine, mlade vinarije u brzom usponu na svjetskoj vinskoj sceni.

U svakom slučaju maleno dvorište u Vlaškoj 78 te je večeri postavilo Korčulu kao nezaobilazno mjesto na gastronomskoj karti.

Tagovi: