Korčulanske meze iz konobe U Maje i Tonke

Tražimo volontere

Tražimo volontere iz cijele Hrvatske koji žele pisati za naš portal. Tema na portalu ima dovoljno, a imate slobodu sami kreirati sadržaj i odabirati teme koje vam najviše odgovaraju. Steknite iskustvo i dodajte pisanje za BeauyCro u vaš portfolio. BeautyCro je online od 2011. godine. Kontaktirajte nas na beautycro@gmail.com ili preko fejsa.

'Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani', poznati je citat irskog pisca Georga Bernarda Shawa. Tom se mišlju najbolje može opisati atmosfera koja je prošli tjedan vladala u malenom dvorištu dućana 'Sol i Papar'. Naime, brojni ljubitelji dobre hrane tamo su uživali u delicijama iz korčulanske konobe 'U Maje i Tonke' te počastili nepce i kojom kapi priznatih korčulanskih vinara.

Vlasnice te šarmantne konobe smještene u starom dijelu grada Korčule, Maja Kršinić i Tonka Lujanac spojile su tradicionalnu korčulansku i mediteransku kuhinju, a u ponudi imaju jednostavna, lagana jela spremljena od pomno biranih lokalnih namirnica.

'Željele smo ovdje napraviti prezentaciju naših malih predjela. U ponudi restorana imamo Veliku platu na kojoj služimo dvadesetak različtih stvari, a danas smo dio tih jela napravili u obliku kanapeića. '- objasnile su Maja i Tonka.

Tako su se na pladnjevima našli domaći krekeri s mariniranim inćunima i motarom kojeg same kisele. Zatim krekeri s domaćim kozjim sirom i marmeladom od naranče, salata i pašteta od slanutka na domaćem kruhu te kozji sir s mariniranim tikvicama. Mnoge je iznenadila i marmelada od kapule na domaćem kruhu te rolice od patliđana u salsi. Poslužena je i pašteta od slanutka i inćuna, štapići od sira sa pršutom, te neizostavne domaće masline. Zvijezde večeri ipak su bile torta od sira s bosiljkom i sočna torta od rogača. Naravno, ne treba naglašavati da su pladnjevi u rekordnom roku ostali prazni.

Osim Velike plate koja je, kažu cure, definitivno jelo broj jedan u ponudi njihove konobe, gostima bi preporučile i razne povrtne juhe, špagete s domaćim pestom od bosiljka te korčulasnki punjeni patliđan. – Na našem meniju prevladavaju povrtna jela, no ne bismo se nazvali vegetarijanskim restoranom. Imamo vanstandardnu ponudu i ljudima se to definitivno sviđa, kaže Tonka te dodaje kako je za kuhanje zadužena Maja, dok je ona domaćica, kušaćica i sve ostalo.

Uz ova lagana jela djevojke u konobi poslužuju i lokalna vina ponajboljih i najnagrađivanijih vinara korčulanskog područja. Ovom prilikom posjetitelji su mogli kušati i više od nekoliko vrsta. Točila su se bijela vina Milina Bire i Luke Krajančića, zatim autohtono vino grk kojeg je prvi u bocu stavio Branimir Cebalo. Bila su ovdje i vina Bura Mrgudić koji radi vjerojatno najšarmantniji plavac na Jadranu, te Plavac mali i Rose Korte Katarine, mlade vinarije u brzom usponu na svjetskoj vinskoj sceni.

U svakom slučaju maleno dvorište u Vlaškoj 78 te je večeri postavilo Korčulu kao nezaobilazno mjesto na gastronomskoj karti.

Tagovi: